Speed ​​Company Racing het snelst in etappe 3 van Absa Cape Epic.

Titelverdediger Matt Beers (Toyota-NinetyOne-Specialized) startte de 3e etappe van de Absa Cape explosief. Terwijl rijders nog aan het warm draaien waren in de eerste race kilometers draaide hij de gaskraan open en trok enkele teams met zich mee. Het was een kortstondig machtsvertoon, maar het zette de toon voor het dag toen Lukas Baum en Georg Egger (Speed ​​Company Racing) het door Beers opgelegde tempo over namen.

Baum en Egger namen de leiding op het 20 km-punt en keken niet meer achterom, en wonnen uiteindelijk de etappe met twee minuten voorsprong op Beers en Christopher Blevins. Hun rit leverden hen ook de tweede plaats in het algemeen klassement op. Raceleiders Andreas Seewald en Martin Stošek (Canyon Northwave MTB) eindigden als derde op het podium, nog een minuut achter Beers en Blevins. Ze behouden de gele Ciovita-leiderstrui voor etappe 4, maar zowel Speed ​​Company Racing als Toyota-NinetyOne-Specialized zijn hen genaderd in het klassement. Hans Becking verspeelde zijn 2e plaats in het klassement door technische problemen en staan nu 4e met zijn Portugese ploeggenoot José Dias.

Baum en Egger waren dolblij met de overwinning. “Vandaag was de eerste dag dat we ons allebei normaal voelden! Gisteren had ik last van mijn maag, en de dag ervoor was het Lukas. Maar vandaag voelden we ons allebei goed. Ik weet eigenlijk niet wat er achter ons gebeurde, we gingen gewoon vol gas vanaf het begin! Ik wist niet veel van de route. Het deed pijn aan het einde, maar Lukas was zo sterk; hij heeft ons uiteindelijk naar overwinning gereden.” De overige Nederlanders: Thom Bonder-Jan Withaar 24e,  , Thijs Al – Maarten Tjallingii 30e en Bart Brentjens en Abraao Azevedo 39e . Villafane-Batten eindigden bij de dames als tweede achter Candice Lill en Mariska Strauss maar wisten wel de leiding in het algemeen klassement te behouden.

Foto: Nick Muzik