Bikepark Dokkum in aantocht

Wat begon als een Facebookgroep voor mountainbikers in Noord-Oost Friesland en een paar schansjes op de straat, is inmiddels gegroeid tot een mountainbike club met ambitieuze plannen. De net-opgerichte vereniging ATB Dokkum timmert namelijk al flink aan de weg voor een eigen bikepark in Dokkum.

Na het ontstaan van het idee ging het snel. Kersverse voorzitter Jan-Albert Noordstra vertelt: “We hebben de gemeente gebeld en gevraagd om een gesprek met de wethouder. In de tussentijd hebben we het presentatieplan in elkaar gedraaid. Dit hebben we meegenomen naar de gemeente en die was direct enthousiast. Onze plannen sloten volgens hun heel mooi aan bij de herstructureringsplannen van het Tolhuispark, het sportpark waar de heuvel waar wij het bikepark op willen hebben, aan grenst. Vanaf dat moment ging het als vanzelf.

Na de oprichting van de vereniging en het vormen van een bestuur werden de vervolgstappen gemaakt. “Vanaf hier hebben we besloten geen half werk te doen, en ook Patrick Jansen bij het plan te betrekken. Het facebookgroepje heeft nu trouwens meer dan 650 leden” aldus Jan-Albert.

De plannen zijn groots: alle musthaves voor een bikepark zoals een wallride, rockgarden en enduro-lijn staan ingetekend. Veel hoogtemeters zijn er vaak niet te vinden in het vlakke Friesland. Gelukkig kon ATB Dokkum een geschikte bult vinden, zodat ook het klimmen en afdalen getraind kan worden in het bikepark.

Als alles goed gaat, wordt Bikepark Dokkum dit jaar nog geopend. Op dit moment liggen de uitdagingen vooral in het rondkrijgen van de financiering. “We zijn op zoek naar sponsoren die een dergelijke regionaal maatschappelijk initiatief graag willen ondersteunen. Daarnaast kunnen mensen die willen ondersteunen, geld doneren, lid of vriend van ATB Dokkum (slapend lid) worden” vertelt de voorzitter.

Naast het bikepark heeft ATB Dokkum nog meer mooie plannen: “We willen training geven aan en clinics verzorgen voor verschillende leeftijdsgroepen en niveaus. Ook willen we Start2Bike’s organiseren om de absolute beginner kennis te laten maken met de sport. Naast mtb-en willen we ook aan de gang met Gravelrijden – vandaar ook de naam ATB Dokkum i.p.v. MTB Dokkum. Ook fietstochten in de regio en mtb-weekendjes naar het buitenland staan al in de planning. En trouwens niet echt op de lange termijn – we willen zo snel mogelijk met een zo compleet mogelijk pakket komen. Dat zou allemaal dit jaar realiteit kunnen zijn.”

Benieuwd geworden naar de club en wil je doneren voor het bikepark? Meer info over de club en het bikepark zijn te vinden op de website!

Foto: Jelle Raap – NDC Mediagroep