De fiets van: KMC mountainbiketeam.com

In de nieuwe rubriek ‘De fiets van…’ wordt regelmatig de fietsenkeuze van een team of rijder onder de loep genomen. Deze keer nemen we een kijkje in de fietsenschuur van het KMC mountainbiketeam.com.

Bij het KMC mountainbiketeam.com denk je waarschijnlijk aan buitenlandse etappe wedstrijden, strandraces en ultieme uitdagingen. Wij zijn benieuwd welke fiets en bijbehorende materialen zij gebruiken om deze flinke uitdagingen aan kunnen.

In het kort

Merk: Lapierre
Model: XR 929 Ultimate Full Suspension en Prorace SAT 929 Ultimate Hardtail
Ketting: KMC X12 Ti-N Gold-Black 

Banden: Schwalbe Racing Ray, Racing Ralph en Thunder BurtSchakelsysteem: Sram XX1 Eagle
Vork: SR Suntour Axon Werx 34 Boost

Wielen: DT Swiss XRC 1200 SPLINE®  Boost. Bestaat uit: DT Spline naven met straightpull DT aerolite® (voorwiel) en DT aero comp® (achterwiel) spaken en hookless carbon velgen met een binnenbreedte van 25mm

Crank: Rotor 2 Inpower
Remmen: Magura MT8
Stuur, stuurpen, zadelpen, bidonhouder: XLC

Zadel: Velo
Grips: Velo Lightweight Silicon
Navigatiehouder met bel: CloseTheGap

Hardtail of Fully?

Het team beschikt over twee type fietsen, welke elk zijn eigen kwaliteiten heeft. De hardtail heeft een slimme carbon constructie met een elastomeer ring. Dit zorgt ervoor dat het frame van de ProRace SAT 929 in staat is de grootste schokken te absorberen. De unieke ‘Shock Absorption Technology’ (SAT) zorgt voor extra comfort tijdens de langere afstanden.

Met welke fiets de renners aan de start verschijnen, hangt af van een paar factoren. De keuze wordt gebaseerd op de duur van de wedstrijd, de ondergrond en het aantal hoogtemeters. “Afgelopen jaren reden we in de Transalp op de ProRace SAT 929 Ultimate hardtail naar een vijfde plaats. In Zuid-Afrika eindigden we na zeven dagen in de Cape Pioneer op de XR 929 Ultimate full suspension als tweede” geeft teammanager en teamlid Martin Schuttert als voorbeeld.

Bandenkeuze

Het team is sinds de oprichting in 1996 trouw gebleven aan de banden van Schwalbe. Destijds was het merk nog relatief onbekend, maar is inmiddels een van de grootste bandenleveranciers. Het team beschikt over vier verschillende type banden. “Met de Racing Ray, Racing Ralph en Thunder Burt kunnen we 90% van de wedstrijden aan inclusief een etappe koers als de Cape Pioneer in Zuid Afrika. Voor extreme wedstrijden zoals Offroad Finnmark in Noorwegen kiezen we voor de Nobby Nick en voor de Zuid-Afrikaanse gravel wegen van ‘The 36One MTB Challenge’ is de G-One Allround perfect geschikt” vertelt Martin Schuttert.

Tim Smeenge en Roel Verhoeven in actie tijdens Swiss Epic
Tim Smeenge en Roel Verhoeven in actie tijdens Swiss Epic

Ontwikkelingen

Het mountainbiketeam.com is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de sport en materialen. Zo hebben ze in 2013 samengewerkt met toenmalige partner Koga voor de ontwikkeling van de KOGA Beachracer.

De KOGA Beachracer is een samensmelting van een cyclo-crosser en een 29’er mountainbike. Hiermee ontstond een eigenzinnige fiets met unieke rijeigenschappen. Ideaal voor strandraces maar ook voor snelle ritten in het veld of op de weg. De geometrie is gericht op zeer sportief gebruik met een steile zitbuis zodat je dicht op de bracket zit. De balhoofdbuishoek is flauwer dan bij een cyclo cross fiets, resulterend in een fiets die zeer goed spoort en ook prima voor de tegenwoordig zo populaire gravel ritten gebruikt kan worden.

Een paar jaar later is het team ook bij de ontwikkeling van de Schwalbe strandbanden betrokken geweest. Teammanager Martin Schuttert heeft een eigen stuur ontwikkeld dat controle, comfort en een aerodynamische positie biedt. Dit stuur biedt ook extra posities om allerlei accessoires te monteren, waardoor het naast strandraces ook zeer geschikt is voor trekkingfietsen.