Europese mountainbiketitels naar Nederland en Roemenië

Vlad Dascalu werd bij mannen de nieuwe Europese kampioen cross country mountainbiken, nadat hij in de slotronde zijn concurrenten Lars Forster en Luca Braidot achter zich liet. Het Europees kampioenschap vond plaats als onderdeel van de Europese Spelen in Krakau, Polen, en bood belangrijke punten voor de Olympische Spelen van 2024. Luca Schwarzbauer had een sterke start, maar uiteindelijk kwam er een elitegroep van tien renners samen. De beslissende versnelling kwam in de laatste ronde, waar Dascalu solo naar de overwinning reed, gevolgd door Forster en Braidot op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Bij de vrouwen was het één en al Puck Pieterse. Ze domineerde de race in Polen van start tot finish. Mona Mitterwallner uit Oostenrijk pakte het zilver, terwijl Sina Frei uit Zwitserland het brons veroverde.

Pieterse nam al snel de leiding in de race en liet zich niet meer inhalen. Ze bouwde een comfortabele voorsprong op en eindigde als eerste. Haar dominantie in de race toont haar potentieel voor de Olympische Spelen van volgend jaar, waar ze hoopt op een gouden medaille.

foto: Maxime Schmid/EPA