León & Forchini Wereld Kampioen Marathon 2020

Je eerste WK MTB Marathon en dan gelijk winnen. Een mooie droom, maar niet voor iedereen weggelegd. Voor de Zwitserse Ramona Forchini kwam deze droom wél uit tijdens de wedstrijd in Sakarya, Turkijke. Bij de mannen domineerde de Colombiaanse Hector Leonardo Páez León en kon hij zijn titel verdedigen.

Een tweestrijd bij de Elite Dames

Met de afwezigheid van Wereld Kampioene Pauline Ferrand-Prévot was het zeker dat de regenboogtrui dit jaar voor iemand anders zou zijn. Onder alle startende dames waren vele kanshebbers om de overwinning te pakken op het 80,9 km lange parcours in Turkije. Al gauw ontstond er een leidersgroep met daarin de sterkste dames, waaronder ook de Poolse Maja Wloszczowska, Zuid-Afrikaanse Robyn de Groot, Sloveense Blaža Pintarič en de uiteindelijke winnaar Forchini. Na de tweede ronde viel de groep uiteen en bleven slechts 5 dames over: Forchini, landgenoot Ariane Lüthi, Wloszczowska, Pintarič en de Oekraïense Yana Belomoina.

In de laatste ronde wisten Wloszczowska en Forchini terrein te winnen op de andere dames en werd het een strijd tussen de twee. Er werd goed samengewerkt om de achtervolgers op afstand te houden. Op een paar honderd meter voor de finish nam Forchini de overhand en kwam als eerste over de finish.

Prolongatie van Páez León

De Colombiaanse Héctor Leonardo Páez León nam de favorieten rol op zich tijdens de 110km lange race. Na een afvalrace in de eerste ronde bleef er een kopgroep van vijf renners over. In de laatste ronde wist Páez León zich los te maken van de groep en kon zich solo naar de overwinning rijden.

Foto: UCI