Na een zwaar ongeluk en tegenspoed begint Milan Vader aan zijn voorbereiding richting de Olympische Spelen.

Komend weekend zal Milan Vader zich voor het eerst sinds anderhalf jaar meten met de wereldtop van het mountainbiken in Nove Mesto, Tsjechië. Na een zware valpartij tijdens de Ronde van Baskenland in april 2022, waarbij hij in een kunstmatige coma belandde, was de deelname van de 27-jarige Middelburger aan de Olympische Spelen in Parijs allesbehalve zeker. Vader kreeg bij Jumbo-Visma de kans om te groeien als wegrenner om zo ook beter te worden als mountainbiker, met als hoogste doel een topprestatie in Parijs 2024.

Na zijn herstel maakte hij zijn rentree op de mountainbike bij de 3 Nations Cup in Sittard, waar hij als zevende eindigde met vijf minuten achterstand. Hoewel hij teleurgesteld was, besefte hij dat hij een jaar geleden opnieuw moest leren lopen en dat zijn herstel een lange weg was geweest.

In september 2022 reed Vader nog de CRO Race op de weg en startte hij dit jaar vroeg in de Tour Down Under. Door ziekte moest hij de Amstel Gold Race en de Waalse klassiekers laten schieten, waarna hij zich richtte op mountainbiketrainingen. Vader is zich ervan bewust dat Nederland weinig punten heeft op de ranglijst voor de Spelen en dat één startplaats momenteel het hoogst haalbare lijkt. Hij moet dus punten sprokkelen, nu Mathieu van der Poel voorlopig op de weg blijft fietsen en Vader zijn eerste wereldbekerwedstrijd sinds september 2021 rijdt zonder te weten waar hij staat. “Ik weet niet waar ik sta.” zei hij.