NK MOUNTAINBIKE 24 JULI SPAARNWOUDE

Op 24 juli vindt in Spaarnwoude het AGU Venture NK Mountainbike plaats. Recreatiegebied Spaarnwoude is een locatie waar sinds de begindagen van de mountainbikesport mooie wedstrijden gehouden werden. Na een aantal jaren afwezigheid is het wedstrijdcircus nu volop terug, met jaarlijks de internationale 3 Nationscup en nu dan ook het Nederlands kampioenschap.

Toppers aan de start
Regerend kampioen bij de mannen Milan Vader kan zijn titel niet verdedigen. Na zijn val in de Ronde van Baskenland waar hij voor Jumbo-Visma uitkwam, volgde een periode van revalideren. Die is nu afgerond en Vader zal naar Spanje afreizen om daar zijn trainingen weer op te pakken. Aan het einde van het jaar hoopt hij weer wedstrijdklaar te zijn. Bij de dames zal Anne Tauber haar titel verdedigen. Concurrentie zal ze naar verwachting met name van haar Team Brentjens teamgenote Lotte Koopmans hebben. Sophie von Berswordt, in 2021 nog tweede, brak onlangs haar sleutelbeen en kan niet meestrijden. Bij de Beloftes heren (U23) is Chris van Dijk toch wel de favoriet. Bij de dames U23 gaat de strijd naar verwachting tussen Puck Pieterse en Fem van Empel. Zij werden recent nog één en twee op het Ek in Anadia. Romana Carfora uit Alkmaar is een sterke outsider. Zij is dit seizoen met een sterke opmars bezig, en werd onlangs nog derde in Houffalize (B).

Routes
In Recreatiegebied Spaarnwoude liggen mooie mountainbikeroutes, die meer en meer door recreanten ontdekt worden. De afgelopen jaren zijn deze door vereniging MTB Spaarnwoude enorm opgewaard. Met gravel zijn de paden minder gevoelig voor natte periodes geworden en er zijn mooie kombochten en andere features toegevoegd. Tijdens het NK zal er ook door het bikepark naast Snowworld gereden worden. Deze speeltuin voegt nog wat extra technische elementen toe.

Top- en breedtesport
Het NK Mountainbike kent op zaterdag 23 juli parcoursverkenningen en een 3 uurs Funrace. De 3-uurs Funrace is bedoeld voor recreatieve mountainbikers en kan solo of als estafetteteam gereden worden. Hiervoor wordt een wat eenvoudiger parcours verreden. Zo wordt top-en breedtesport gecombineerd. Op zondag 24 juli zijn dan de NK wedstrijden in diverse leeftijdscategorieën, en wordt bepaald wie er trots een jaar in het rood-wit-blauwe tenue mag uitkomen.

Het evenement vindt plaats om en nabij Snowworld in Spaarnwoude en is gratis toegankelijk.