Teamtalk: Hobij Vittoria Development Team

In de nieuwe rubriek ‘Teamtalk’ wordt regelmatig een team in de schijnwerpers gezet. Deze keer stelt het Hobij Vittoria Development Team zich voor.

De oorsprong van het team gaat zo’n viereneenhalf jaar terug naar oktober 2016. De hobby, passie en interesse in de mountainbikesport van Martin Smits en Jebbe Sluiter komen samen en het Hobij Vittoria Development Team (voorheen Olympia Cicli Development Team) wordt gevormd.

Het doel van het team is concreet: “Een team met renners, mecaniciens en een sterke begeleidingsstaf. Een team dat jong talent de mogelijkheid wil bieden om de eerste stappen te zetten naar het internationale niveau. Stappen die vaak zo moeilijk te maken zijn omdat het simpelweg ontbreekt aan de entourage.” Inmiddels is het team doorgegroeid naar negen renners die rijden tot en met de U23 categorie. Ook zijn er twee nieuwe naamgevend-sponsoren (Hobij & Vittoria) bijgekomen en is de overgestapt gemaakt naar Cannondale fietsen.

Het team is neergezet met een structuur waarbij de ontplooiing van jong talent maximaal ondersteund wordt. De focus ligt niet alleen op resultaten,  ook de onderlinge verstandhouding is van groot belang. “Wij geloven dat sfeer een belangrijke factor is om te groeien. Daarbij proberen wij een veilige omgeving te creëren waarin iedereen gelijk is en gewaardeerd wordt” aldus Martin Smits, team manager. Er worden daarom veel teamactiviteiten georganiseerd waarbij renners elkaar naar een hoger niveau tillen. De teamcredo’s zijn dan ook niet verrassend: #Neverstopgrowing en #workinghardtogether. Daarnaast wordt van een renner verwacht het heft in eigen handen te kunnen nemen: een ‘zelfsturende renner’ te zijn.

De ambities van het team liggen op gebied van het doorontwikkelen van de renners en de entourage naar een internationaal niveau. Het begeleidend kader gaat uitgebreid worden met een aantal professionals die het team verder kunnen helpen en er wordt nog gezocht naar een mecanicien en fysiotherapeut. Martin Smits: “We zijn goed op weg maar we zijn ons bewust dat er nog een lange weg te gaan is. We kiezen er bewust voor om onze groeilijn niet al te steil te laten verlopen, op die manier proberen wij onze groei te borgen.”

De kwaliteit van de aanpak is in ieder geval bij voormalig teamlid Fem van Empel al succesvol gebleken. Afgelopen jaar heeft zij de overstap al kunnen maken naar de professionals van Pauwels Sauzen-Bingoal, waarmee ze in januari Wereld Kampioen Veldrijden is geworden bij de beloften.

De focus voor komend seizoen ligt bij de XLC 3 Nations Cup en het NK, waar het team een prominente rol hoopt te spelen. “Deze wedstrijden zijn bij uitstek geschikt om je als team te presenteren aan het publiek, supporters en sponsoren”. Daarnaast zullen de renners individueel hun grenzen opzoeken in bijvoorbeeld de Junior Cup Series, de Europese Jeugd Kampioenschappen in Pila, Italië en World Cup wedstrijden.

Het Hobij Vittoria Development Team 2021 bestaat uit de volgende renners:

  • Arne van der Vliet (U23)
  • Stan van den Hanenberg (U23)
  • Ian Schumacher (U23)
  • Fenna Hoegee (Dames U19)
  • Tom Schellekens (U19)
  • Lauren Molengraaf (Dames U17)
  • Amy Kox (Dames U17)
  • Jelte Jochems (U17)
  • Keije Solen (U17)

Op de hoogte blijven van het Hobij Vittoria Development Team? Volg het team op Instagram, Facebook of via de website!

Foto: Hobij Vittoria Development Team