Teamtalk: TalentNED mountainbike

In de rubriek ‘Teamtalk’ wordt regelmatig een team in de schijnwerpers gezet. Deze keer stelt Team TalentNED mountainbike zich voor.

Voor de oorsprong van het team hoeven we niet zo ver terug naar het verleden: in januari 2020 is het mountainbike team opgericht. In het eerste jaar lag de focus vooral op het neerzetten van de organisatie rondom het team. Hoofdcoach Bas de Bever ligt toe: “We hebben afgelopen jaar alles geregeld rondom het team. Denk hierbij aan uitdagingen rondom huisvesting voor onze sporters, samenwerkingen met partners en suppliers en het aanstellen en het inwerken van ondersteunende stafleden.” Ook voor de renners veranderde er veel. “We hebben de sporters wegwijs gemaakt in een professionele trainingsomgeving. Voor velen betekende dit het vergroten van de trainingsomvang en het kennismaken met de basisbeginselen van krachttraining. Ook werd er aandacht besteed aan het vergaren van kennis over voeding en het samen leven met het team. Dat laatste is onderdeel van het unieke concept, alle sporters zijn naar een centrale plek verhuisd.”

Ruim een jaar later zijn volop ontwikkelingen geweest én staat er nog veel moois te wachten. Zo is Cannondale aangesloten als fietsenpartner en rijdt het team nu op een mooie Scalpel. Sinds het begin van dit seizoen is het team uitgebreid met een nieuwe renner: Pepijn van Elzakker. Aankomende zomer verhuizen de mountainbikers van Sittard naar Enschede. Hier gaan ze samen met de schaatsers van TalentNED in de TalentNED Academy wonen. “De TalentNED Academy betreft een monumentaal pand waar alle faciliteiten aanwezig zijn, die nodig zijn om als topsporter te kunnen leven. Een broedplaats dus voor onze sporttalenten” vertelt Bas de Bever.

De kracht van het team zit hem in het versterken van elkaar. De Bever: “Het team bestaat uit teamplayers die elkaar helpen om beter te worden in trainingen, maar ook daarbuiten. Ze zijn op elkaar aangewezen als het om de trainingen gaat, maar ze moeten ook samen het huishouden runnen. Er moeten dus afspraken gemaakt worden over wie er kookt en welke boodschappen er gehaald moeten worden.”

Het doel van TalentNED is om sporters af te leveren aan de UCI World Tour ploegen. “Daar is alles op gericht. Hopelijk weten enkele sporters zich in het seizoen 2021 voor die teams in de kijker te rijden” aldus Bas de Bever. De focus voor komend seizoen ligt daarom ook met name op de kwalificatiewedstrijden voor de grote kampioenschappen zoals het EK en het WK.

Team TalentNED 2021 bestaat uit de volgende renners:

  • Hannah van Boven (U23)
  • Paul Snip (U23)
  • Niek Hoornsman (U23)
  • Chris van Dijk (U17)
  • Annemoon van Dienst (U17)
  • Pepijn van Elzakker (U17)

Op de hoogte blijven van TalentNED? Volg het team op Instagram, Facebook of de website!

Foto’s: Frank Snip