Velo Vitaal Bike Fit: “Better check before you wreck!”

De 26-jarige Tim Smeenge is onlangs een bikefit bedrijf gestart: Velo Vitaal. Tim ken je misschien als renner van het KMC Mountainbiketeam.com, waar hij sinds 2018 diverse mountainbike marathonwedstrijden voor rijdt. Daarnaast geeft hij een ochtend in de week training aan een groep jonge wielrenners/mountainbikers van Centre for Sports & Education in Zwolle. Tim vertelt verder: “Ik daag mezelf graag uit om mijn grenzen te verleggen en het beste uit mezelf te halen, op sportief gebied maar ook in het dagelijkse leven. Ik hoop dat ik dit jaar een mooi internationaal wedstrijdprogramma kan rijden waar mijn progressie van het afgelopen jaar kan tonen”

Oplossing voor ‘zwoegende fietser’

In april 2020 is Tim Smeenge afgestudeerd Bewegingstechnoloog en voegt nu zijn kennis en zijn passie voor de sport samen. Tim ligt toe: “De combinatie van zelf op hoog niveau fietsen en andere mensen helpen beter op de fiets te zetten, wil ik de komende jaren gaan combineren.” Tijdens zijn studie Bewegingstechnologie heeft hij veel kennis opgedaan over bewegingsanalyses, de anatomie & fysiologie van de mens en het vastleggen van bewegingen. In zijn laatste stage bij SMA midden Nederland heeft Tim onder begeleiding van Guido Vroemen de nodige kennis opgedaan over bike fittingen. “Ik maak veel kilometers op de fiets en ik kom te veel fietsers tegen die veel beter op de fiets kunnen zitten. Ik noem ze ook wel ‘zwoegende’ fietser.”

Vaak wordt een bike fit pas uitgevoerd bij het ontstaan van klachten. In mijn visie is het beter om een bike fit te doen voordat er klachten ontstaan: better check before you wreck!

Smeenge licht dit verder toe: “Door een bike fit te doen minimaliseer je de kans op blessures, optimaliseer je prestaties en vergroot je fietsplezier! Tijdens een degelijke bike fit wordt er naar de biomechanica van de fietser gekeken. De fiets wordt aangepast op jou lichaam (en zeker niet andersom). Elke persoon is uniek en heeft zo zijn mogelijkheden en beperkingen. Hier speelt een bike fit op in. Een aantal kleine aanpassingen, in bijvoorbeeld de pedalen, schoenplaatjes, zadel of het stuur, kunnen voor meer ontspanning en efficiëntie zorgen. Uiteindelijk heeft dit ook een positieve invloed op het fietsgenot.”

Onafhankelijk advies

We vroegen Tim waarom fietsers juist bij hem zouden moeten komen voor een bike fit. “Ik geef mensen een eerlijk en onafhankelijk advies: sturen, zadels of schoenen hoef ik niet te verkopen aan klanten. Ik stel de fiets af en geef een advies over onderdelen die eventueel aangepast kunnen worden. Mensen kunnen deze vervolgens zelf aanschaffen bij hun eigen fietsenzaak. In mijn omgeving zijn er niet veel bikefitters die op deze manier te werk gaan” antwoord hij.

Wil je meer weten over Velo Vitaal of een afspraak maken? Neem contact op met Tim via Velovitaal.nl