Vooruitblik op het WK- mountainbike xco 2023

Al geruime tijd wisten we dat Glasgow en Schotland in 2023 voor het eerst in de geschiedenis het super WK wielrennen zouden verwelkomen. De Xc wedstrijden zullen plaatsvinden in Glentress, gelegen in het adembenemende Tweed Valley. De downhillers houden hun titelstrijd in het bekende Fort William.

Hoewel Glasgow officieel als de organiserende stad geldt voor het eerste super WK wielrennen, waarin maar liefst 13 wielerdisciplines samenkomen, was het geen verrassing dat de wedstrijden verspreid over Schotland zouden worden gehouden. Tijdens de World Cup DH in Fort William werd al gesuggereerd dat deze stad het WK Downhill zou ontvangen, net zoals in 2007.

Voor de XC en marathon evenementen wordt uitgeweken naar het prachtige heuvelachtige gebied van Tweed Valley, gelegen op 90 kilometer ten zuidoosten van Glasgow en 50 kilometer ten zuiden van Edinburgh, op de grens tussen Engeland en Schotland.

De Nederlandse ploeg heeft verschillende doelen: bij de mannen is de belangrijkste inzet het behalen van een olympische kwalificatie, terwijl bij de vrouwen TeamNL streeft naar het winnen van de wereldtitel. Bondscoach Gerben De Knegt legt uit dat het voor de mannen een uitdaging is om op dit WK een startplek te bemachtigen voor de olympische MTB-wedstrijd in Parijs 2024. De UCI heeft namelijk besloten dat de twee landen die het best presteren op dit WK, en geen andere manier hebben om een startbewijs voor de Spelen te verkrijgen, een plek krijgen op de Olympische Spelen.

De Knegt geeft toe dat de exacte positie die deze prestatie oplevert vooraf onbekend is en dat ze pas later in het kwalificatietraject zullen weten of ze zo’n startplek hebben. Voor Mathieu van der Poel, die al eerder heeft bewezen mee te kunnen doen met de top, is dit waarschijnlijk de meest realistische kans om zich te kwalificeren. Een nadeel voor hem is echter dat hij zonder UCI-punten vanaf de achterkant moet starten, wat zeker een uitdaging zal zijn. Ook Milan Vader zal niet vooraan mogen starten.

Bij de vrouwen is er geen stress over kwalificatie. Volgens De Knegt heeft Nederland nog nooit zo’n sterk presterende groep vrouwen gehad in de geschiedenis van het mountainbiken. Ze hebben meerdere sterke troeven, waaronder Puck Pieterse, die dit seizoen van zeer hoog niveau is en kans maakt op de wereldtitel als ze haar vorm kan vasthouden voor dit WK. Ook Anne Terpstra en Anne Tauber hebben laten zien dat ze op een goede dag hoge ogen kunnen gooien. Voor de vrouwen is olympische kwalificatie geen zorg meer en richten ze zich puur op het behalen van een topresultaat. De drie vrouwen zullen ook de shortrace rijden, wat betekent dat ze niet deelnemen aan de Mixed Relay om het programma niet te vol te maken voor hen. Mathieu van der Poel heeft vooralsnog ook de shortrace op zijn programma staan, maar ter plekke wordt bepaald of dit ook in zijn schema past.

FOTO: ANP