Winst voor Zuid Afrikanen Marco Joubert en Pieter du Toit in 5e etappe Absa Cape Epic

Joubert en du Toit die al de Absa African Men’s truien droegen als het leidende Afrikaanse herenteam tijdens het evenement, reden de laatste 45 km van de etappe solo naar de overwinning. Het was hun allereerste etappezege in de Absa Cape Epic. “Dit is gewoon een surrealistisch gevoel”, zei Marco Joubert. “Halverwege de etappe waren er twee beklimmingen waar ik bijna moest lossen, maar ik slaagde erin om vol te houden en we gingen door. Het is onwerkelijk en totaal onverwacht. Ik ben zo blij met deze ritzege.”

Nadat Joubert en Du Toit hun beslissende stap hadden gezet, werkten Canyon Northwave MTB en Toyota-NinetyOne-Specialized goed samen om als een achtervolgend peloton van vier man te rijden. “Het plan was om Speed ​​Company Racing vandaag onder controle te houden”, zei geletruidrager Andreas Seewald. “Maar ze koersten aanvallend  en slaagden erin om weg te komen. We moesten hard werken om ze weer terug te halen. Na een tijdje was iedereen weer bij elkaar en hun aanvallen werden geneutraliseerd en uiteindelijk konden we zelf weg rijden met Beers-Blevins en de tweede plaats pakken.”

Matt Beers, nu tweede in het algemeen klassement met partner Christoper Blevins, was blij met weer een solide rit maar duidelijk verheugd dat een Zuid-Afrikaans team de etappe won. Hans Becking’s ploeggenoot Dias kende een moeilijke dag en ze kwamen op ruim elf minuten van de winaars als 10e binnen maar behielden wel hun 4e plaats in het algemeen klassement. De overige Nederlanders: Thijs Al – Maarten Tjallingii 32e, Bart Brentjens en Abraao Azevedo 38e en Thom Bonder-Jan Withaar 44e .

Sofia Gómez Villafane en Haley Batten (NinetyOne-songo-Specialized) wonnen de vijfde etappe bij de Dames, waarmee ze tegelijkertijd hun greep op de oranje leiderstruien verstevigden. Ze leiden het evenement nu met meer dan 15 minuten voorsprong op Faces Rola (Candice Lill en Mariske Strauss), die als tweede eindigden in de 5e etappe.

Foto: Nick Muzik