EK Strandrace 2021 in Duinkerke

Ook in 2021 gaat het EK MTB Beachrace naar Duinkerke (FR). De geplande datum is zondag 12 december. In 2019 waren het de Nederlanders Ivar Slik en Nina Kessler die hier een gouden medaille en de Europese trui wonnen. Afgelopen jaar kon het EK hier helaas niet doorgaan.

Historie EK MTB Strandrace

De strandrace-discipline is nog vrij jong. In een rap tempo is de sport geprofessionaliseerd en ontwikkeld tot een volwaardige discipline. Waar er 15 jaar geleden nog noppen van de mountainbike banden werden afgesneden, zijn er nu speciale strandrace banden. Ook zijn er specifieke fietsen voor het strand en teams die zich volledig richten op de strandraces. Het unieke van dit EK is dat de top- en breedtesport samenkomen. De profs strijden om een serieuze klassering, terwijl de recreanten meedoen voor de Olympische gedachte.

In 2016 werd het daarom tijd voor een eerste EK MTB Strandrace, welke plaats vond in Scheveningen. Een jaar later is er zelfs nog een EK-titel voor Masters toegevoegd. Ook in 2017 & 2018 was het Haagse strand het strijdtoneel voor het EK. Het laatste jaar was het (oud)profwielrenner Lars Boom die als eerste over de finish kwam.

In 2019 werd het EK toegekend aan het Franse Duinkerke. Na een spannende strijd, was het zelfs een half uur na de finish nog niet duidelijk wie de Europese trui een jaar lang mocht gaan dragen. De tweede gefinishte Dupont had protest ingediend wegens afsnijden van het parcours door Ivar Slik. Uiteindelijk kon de jury zich hier niet in vinden en gaf Slik de gouden medaille.

Overzicht winnaars

2016: Jasper Ockeloen & Pauliena Rooijakkers

2017: Jasper Ockeloen & Riejanne Markus

2018: Lars Boom & Pauliena Rooijakkers

2019: Ivar Slik & Nina Kessler

2020: Geen EK wegens covid-19