Nieuw gezicht bij de KNWU: Simon Schram

Sinds het begin van het jaar is de offroad afdeling van de KNWU uitgebreid. Simon Schram versterkt het team binnen de disciplines mountainbiken, strandrace en de specials zoals Pumptrack en freestyle BMX. Daarnaast werkt hij op de achtergrond mee aan de overige disciplines en de juryopleidingen in de KNWUcampus.

Simon en mountainbiken

Simon stelt zich kort voor: “Ik ben Simon Schram, 29 jaar en woonachtig in Heerenveen. Vanzelfsprekend heb ik ook een achtergrond op de fiets en sport in het algemeen. Van jongs af aan ging ik al met mijn vader en een groepje mannen mee op de mountainbike, 1 keer per week, iets wat eigenlijk altijd leidde tot een onderlinge wedstrijd. Hier ligt voor mij de basis van mijn sportieve carrière, plezier en het wedstrijdelement combineren. Toen ik eenmaal de smaak te pakken had, ben ik het eens gaan proberen in regionale wedstrijdjes en heb ik ook een oude racefiets gekregen. Zo ben ik eigenlijk een beetje in de sport gerold. Hierbij heb ik altijd een combinatie van mountainbiken en wielrennen gedaan.

Achtergrond

Schram bleek beter tot zijn recht te komen op de racefiets dan bij de mountainbike wedstrijden. Hij heeft zelfs anderhalf seizoen op continentaal niveau gereden. Op zijn 24e is hij gestopt met competitief wielrennen. “Ik beoefen nog altijd beide sporten met veel plezier. Af en toe ga ik naar de Alpen of naar Andalusië om daar te genieten van het landschap en deel te nemen aan cyclosportieven.

Voor zijn functie bij de KNWU werkte Simon in de marketing en de wereldwijde verkoop van sportieve producten voor de veiligheid van sporters. Denk hierbij aan de boardingen van ijsbanen en shorttrack maar ook judovloeren en turnproducten. “Ook dit heb ik met veel plezier gedaan maar gezien mijn achtergrond in de wielersport kon ik een baan bij de KNWU niet laten liggen.

Toekomst van de sport

Ook vroegen we hem hoe hij naar de ontwikkeling van de mountainbike sport kijkt: “De laatste jaren zie ik, ook voordat ik bij de KNWU begon, een groei in het de mountainbikesport. Zo zijn er in de breedte veel mogelijkheden en een mooie toekomst voor profs, amateurs en recreatieve fietsers. Ik hoop daarbij dat het grote gemis in evenementen in 2020 en begin 2021 door Covid slechts een “drempel” blijkt te zijn en dat deze groei aan toertochten, cyclo’s en wedstrijden zich doorzet voor de 2e helft van 2021. Met de huidige maatregelen in ons achterhoofd doen wij er in ieder geval, in samenwerking met de organisatoren, alles aan om dit kans van slagen te geven.